Matematik

Så här kan du träna inför Nationella proven i matematik som vi kommer att genomföra den 3 och 5 april:
* Använda Bingel; Skolkoden är 5171,  Klass 6A. Jag kommer att lägga till nya uppgifter varje vecka. Men man kan söka upp egna uppgifter också. det finns också mattefilmer att titta på för att repetera olika saker.
* Räkna från kapitlet Målgången i 6B-boken
* Räkna från problemlösningsuppgifterna s 96-99 i 6B-boken
* Läsa/gå igenom de gröna genomgångsrutorna i båda böckerna.






Nu jobbar vi med geometri. 
Symmetri, omkrets och area ska alla lära sig de närmaste veckorna. Behöver du repetition så kolla dessa filmer:

Symmetri


Omkrets och area






Web-math

All personal vid alla Mörbylånga kommuns skolor och samtliga elever, inklusive deras föräldrar har via AV-media Kalmar läns licens inloggningsrättigheter till WebMath, www.webmath.se . Alla har en och samma påloggning. WebMath får användas både på skolan och i hemmet.

WebMath omfattar f n 504 animerade lektioner, ca 38 timmar, och är numera heltäckande från det mest elementära i åk 1 på grundskolan till derivata i åk 2 på gymnasiet. WebMath har  bl a visat sig vara mycket effektivt både för elever som behöver täppa till kunskapsluckor i matematik, och för elever som vill gå snabbare fram i kursen och ha utmaningar. Det är en sammanhållen digital lärobok med  tester, facit, diagnoser och en utvecklingslista där varje elev kan bokföra sina framsteg. Det är guiden Mathilda som står för sammanhållningen och påpekar alltid vilka förkunskaper som behövs inför ett visst kapitel och var i WebMath man hittar dem. Man kan även via den nya och förbättrade sökfunktionen lätt hitta till rätt animation. 

Inloggningsdata direkt till WebMath:
Användarnamn: Kalmar
Lösenord: Fästning (OBS, första bokstaven måste skrivas som versal) Inloggningen fungerar med å,ä, ö

Inloggningsdata via SLI:
Användarnamn: Union
Lösenord: 1397 (OBS, första bokstaven måste skrivas som versal)

Samma inloggningsdata används till vår app WebMath som kan laddas ner gratis.
Inga serverinstallationer behövs. Man når WebMath genom att helt enkelt skriva www.webmath.se, och sedan fylla i inloggningsdata.

Kort info om WebMath:
Webbsidan och appen har under våren -14 helt programmerats om, vilket bl a medfört att vi höjt den pedagogiska kvaliteten ytterligare några snäpp. Under länken http://www.webmath.se/search finns listan på alla animationerna. Miljontals av våra animerade lektioner har använts i Sverige och Finland sedan publiceringen i augusti 2008. Användningen kvällstid är stor, kanske elever som täpper till kunskapsluckor eller föräldrar som hjälper till med matteläxan? I alla animationerna finns många tankepauser (stopp) inlagda för att ge möjlighet till eftertanke då eleven arbetar enskilt med WebMath. Vi vill också med tankepauserna skapa möjlighet till givande klassrumsdiskussion då ett nytt moment i matematik presenteras med hjälp av projektor eller interaktiv skrivartavla. 
WebMath produceras och ägs av InformationsTeknologi, Sävar AB. Jag är produktionsledare och ansvarig utgivare. Mera info om WebMath finns på http://www.webmath.se/pages/information . 

Vår pedagogiska idé framgår av de nedanstående 7 smakproven. De är ett representativt urval ur WebMath.  Man når dem utan inloggning. 

Om appen WebMath:
Med sina 504 animationer är WebMath Sveriges ENDA HELTÄCKANDE skolapp i matematik. Vi har, efter att ha analyserat förra läsårets användning, gjort förändringar av appens startsida under sommaren, så att den numera är lite mer avskalad, och bara innehåller "Logga in", "Sök", "Om Webmath" och "Snabbguide". Dessutom ligger man kvar med sin inloggning även om appen startas om. Det kan visserligen ge upphov till ett visst gratisanvändande om smartphones och läsplattor byter ägare/användare, men appanvändare kräver oftast "Pang på rödbetan", vilket vi vill tillgodose. 

http://www.webmath.se/pages/smakprov1  (Tiotalsystemet 0-20)
http://www.webmath.se/pages/smakprov2  (Addition av bråk med olika nämnare)
http://www.webmath.se/pages/smakprov3  (Hur bråkräkning och musik hör ihop)
http://www.webmath.se/pages/smakprov4  (Att luras med procent)
http://www.webmath.se/pages/smakprov5  (Bilbältesalgebra)
http://www.webmath.se/pages/smakprov6  (3,4,5-mätning, Pythagoras sats i praktiken)
http://www.webmath.se/pages/smakprov7  (Riktningskoefficient och derivata)

Mera info om vår pedagogiska idé finns under länkarna:
http://www.webmath.se/pages/intro
http://www.webmath.se/pages/snabbguide

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar