onsdag 18 januari 2017

LusFri helg

Här kommer information och uppmaning från skolsköterskorna i kommunen. Kolla barnens hår nu till helgen!!
          
Varje terminstart så uppstår problem med att många elever får huvudlöss. Därför försöker vi motverka detta genom att vi, som vid varje terminstart, gör en gemensam insats i hela kommunen. Genom att alla elevers hår får en genomkamning och eventuellt en behandling om så behövs, av er i hemmet denna helg. Den nationella kampanjen LusFri helg infaller den 3-5 februari men då vi sett en del utbrott under hösten och fått förfrågningar från vårdnadshavare vill vi tidigarelägga kampanjen i Mörbylånga Kommun till helgen den 20-22 januari. Det är ju heller aldrig fel att kolla igenom barnen en gång till under den nationella kampanjen i februari!

Enligt en amerikansk studie är det den vanligaste åkomman som sprids bland skolbarn, näst efter vanlig förkylning. Det handlar inte om hygien utan lusen sprids genom kontakt huvud mot huvud. Utanför hårbotten är huvudlusen oförmögen att överleva och överlever högst ett dygn. Därför är sanering av sängkläder, leksaker etc. onödigt. Finns viss risk att den kan sprida sig via kammar, borstar, mössor etc.

Huvud lusen är grå (genomskinlig), bruna eller svarta. 2 – 3 mm långa vinglösa och blodsugande insekter. Är helt beroende av människoblod och överför inte bakterier och virus. Symtomen är oftast klåda men vissa får inga symtom alls. För att hitta dessa måste håret kammas med en luskam och ta gärna till ett förstoringsglas som hjälpmedel. Man ska kamma igenom fuktigt hår med balsam mycket noggrant med en fin luskam. Det utkommande materialet granskas med förstoringsglas. Balsam i håret underlättar kamningen och dessutom diagnostiken, eftersom lössen sitter stilla. En detaljerad instruktion om luskamning finns på sjukvårdsrådgivningens webbplats www.1177.se

Om ert barn skulle ha löss är det viktigt att ni omedelbart behandlar med lusmedel. Apoteket rekommenderar lämpligt preparat. Det är viktigt att ni följer instruktionerna noggrant som finns i förpackningen och inte hoppar över något led i behandlingen. Det är viktigt att man kammar varje dag den första veckan, upprepa behandlingen om det kläcks nya löss. För att förebygga smittspridning bör eleverna kontrolleras helst varje vecka under 2 månader och sedan några gånger under skolåret. 

Som ni förstår är det mycket jobbigt när det börjar spridas löss i en klass. Vi skolsköterskor är mycket angelägna att ni föräldrar meddelar om era barn är smittade till de som är närmst berörda.
Tacksamma för er hjälp och stöd i denna jakt på huvudlusen.

Skolsköterskorna i Mörbylånga kommun

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar